Menu

Glasögon eller linser?

Glasses or contact lensesDet kan vara svårt att välja om man vill ha glasögon eller linser, och det är viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra. Linserna kräver lite mer skötsel när man sätter i dem och tar ut dem, samt att man måste hålla koll på hur länge de har varit i. Medan glasögon är bara att ta av sig på en sekund. Dessa märks såklart lite mer när man har dem på sig också. För många är det också en fråga om utseende och inte bara det praktiska, vissa tycker helt enkelt inte att de passar i glasögon medan andra har svårt att se sig själva utan. Men även om det kan vara ovant i början med glasögon finns det idag så pass många modeller att det garanterat finns några som passar alla!

Vad är mest prisvärt?

Beroende på vilka linser och glasögon man skaffar, samt hur länge man kan ha samma glasögon, kan det variera lite vilket av alternativen som är snällast mot plånboken. Glasögon innebär en stor kostnad när man köper dem, men är därefter gratis och håller oftast i många år. Om t.ex. glasen skulle gå sönder är det en mindre kostnad än vad det är ifall bågarna går sönder.

Linser går att hitta väldigt billigt, men det är en återkommande kostnad som inte går att komma ifrån. För de som har speciella eller väldigt stora brytningsfel, behöver linserna specialtillverkas vilket gör att kostnaden kan skjuta kraftigt i höjden. Då kan det vara bättre att lägga en större summa på glasögon direkt för att slippa oroa sig över den ekonomiska biten senare.

Sidokostnaderna är inte särskilt stora för något av alternativen. Till linser behövs linsvätska, vilket inte behöver vara särskilt dyrt. Till glasögon behövs egentligen inget mer än en putsduk, något man ofta kan hämta gratis hos optikern, ett glasögonfodral kan också vara bra att ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *