Menu

Laseroperationer – så funkar det

Laser Surgery - how it worksDet blir allt vanligare att man väljer att operera sina ögon med laser för att bli av med sitt synfel. Det är en effektiv metod, även om den är dyr och kostar tiotusentals kronor tycker allt fler att det är värt pengarna för att slippa glasögon och linser, och att kunna se bra utan hjälpmedel. Men hur går egentligen operationen till?

Olika lasermetoder

Det finns tre olika lasermetoder som kallas för LASIK, FS-LASIK och LASEK-PRK, och dessa tre är de äldsta som funnits i 10-20 år och alltså är välbeprövade. Nya metoder utvecklas dock och det går att hitta fler sätt men som inte är lika välbeprövade. Metoderna är ganska lika, men skiljer sig i detaljerna och är till för olika sorters synfel framförallt. LASIK och LASEK-PRK är metoder som använder sig av mekanisk skrapa och kniv, och därför blir smärtan ganska stor och återläkningstiden är lång. FS-LASIK använder sig inte av något extra redskap och sägs därför vara lite lindrigare. LASEK-PRK kräver även en bandagelins i fem dagar för att läka ögonen efter operationen.

Gemensamt för alla är att de i det allra flesta fall har mycket goda resultat, patienterna blir av med sina synfel och merparten är nöjda.

Linsoperationer

Det går även att operera ögonen utan laser, så kallade linsoperationer där man istället sätter in eller byter ut ögats lins för att ta bort synfelet.

Att operera på detta sätt kan verka obehagligt men ingreppet går snabbt och smärtfritt och man åker tillbaka hem samma dag. Ett sätt att göra en linsoperation är att man plockar bort ögats lins och sätter in en plastlins istället för att bli av med synfelet. Den linsen har man sedan resten av livet. En annan metod är att man opererar in en extralins bakom ögats naturliga lins för att ta bort brytningsfelen. Operationen utförs inte på båda ögonen samtidigt utan vanligtvis väntar man ca två veckor mellan operationerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *