Menu

Olika sorters linser

Linser finns i många olika varianter och är väldigt behovsanpassade för att så många som möjligt ska känna sig bekväma med dem. Det bästa är att testa sig fram och kanske börja med endags eller månadslinser och sedan byta ut dem efter ett tag om man tror att det skulle kunna finnas ett bättre alternativ.

Different kinds of lensesDagslinser / Endagslinser

Endagslinser är precis vad det låter som, linser som man har i en dag. När de tas ut på kvällen är det bara att slänga dem direkt, ingen tvätt eller förvaring behövs. Bra för den som vill att det ska gå snabbt, eller som inte behöver linser så ofta.

Månadslinser

precis som dagslinsen tas månadslinsen ut varenda kväll men skillnaden här är att istället för att slänga den så rengörs den och läggs i linsvätska över natten innan man sätter i den i ögat igen. Dessa linser är bland de mest populära för de som använder linser dagligen och är dessutom väldigt bra rent ekonomiskt eftersom samma linspar används i en hel månad. Nackdelen är att det blir lite mer jobb och fler saker att hålla reda på, men när rutinen sitter störs de flesta inte av det.

Dygnetruntlinser

Dessa linser är de absolut bästa för den som inte vill behöva tänka på sina linser alls. Dygnetruntlinserna har man i precis som det låter, dygnet runt. Eftersom de sitter i så länge är det dock inte säkert att dessa passar för alla och det är alltid bäst att testa andra linser först och sedan börja med dygnetruntlinser i samrådan med läkare.

Det här alternativet är även det bästa ifall man har problem med torra ögon, vilket lätt blir ännu värre med de andra linserna. Dessa andas istället mycket bättre och får in mer syre, för att man ska kunna ha i dem så länge, och blir därför ett bra alternativ för att slippa irriterade ögon. Detta ska dock alltid ske i samrådan med en läkare innan och göra en undersökning så att det inte är något allvarligt fel på ögonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *