Menu

Ta reda på synfel

Find out vision problemsFör de flesta är synfel inte något medfött utan det kommer med åldern eller genom att man på något sätt skadar ögonen. Nästan alla får försämrad syn när de blir gamla men det är väldigt vanligt att det kommer mycket tidigare också. Tyvärr är det många som går med sina synfel en längre tid utan att kolla upp dem och få glasögon/linser, detta kan leda till spänningar och huvudvärk och många går runt och lider i onödan av det alldeles för länge. Misstänker man att man börjar få försämrad syn är det bäst att gå till en optiker så snart som möjligt för att göra en synundersökning och få reda på vilket brytningsfel man har.

Tecken på försämrad syn

  • Huvudvärk och spänningar framförallt i pannan
  • Ökad trötthet och en känsla av utmattning
  • Svårt att fokusera vid tittande på tv eller andra skärmar
  • Kisar med ögonen vid tv-tittande eller andra skärmar
  • Svårt att läsa på långt håll, så som skyltar eller liknande
  • Svårt att läsa på nära håll, t.ex. i en tidning eller lappar man håller i handen

Om en eller flera av dessa punkter stämmer in är det bäst att boka en undersökning direkt. Det behöver inte betyda att man behöver ha glasögon eller linser hela tiden men vid vissa tillfällen. Många har glasögon som de tar fram när de läser, tittar på tv eller kör bil, för att se bättre och undvika huvudvärk, illamående och utmattning. Tänk på att särskilt i trafiken är det viktigt att använda glasögon om det finns ett behov av det, annars utgör man en fara både för sitt eget liv och för andras.

Många tycker att det är lite pinsamt och skämmigt att erkänna att synen har försämrats då det är kopplat till hög ålder, men sanningen är att väldigt många i alla olika åldrar har synfel och det är absolut ingenting att skämmas över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *